Jämälankaideioita islanninvillalle

Viimeisen parin vuoden aikana moni käsitöiden ystävä on löytänyt islantilaiset villalangat. Niiden upeat värit, kestävyys ja ainutlaatuiset ominaisuudet ovat löytäneet paikkansa niin alan harrastajien kuin ammattilaistenkin joukossa. Ainoa harmin aihe kyseisten lankojen kohdalla on ollut niiden vaihteleva saatavuus. Joitakin lankalaatuja ei ole saanut lainkaan, tai värivalikoima on ollut erittäin rajoittunut. Koska saatavuus on ollut epävarmaa, niin moni on lankoja hankkiessaan usein ostanut kerän tai kaksi ylimääräistä varmuuden vuoksi, ja useamman puseron neuloneilla alkaa olla kotona suuria jämälankapusseja ja -laatikoita. Aina lankoja on tietysti hyvä olla varastossa, jos yllättävä inspiraatio iskee. Jossain vaiheessa tulee silti yleensä hetki, kun haluaa käyttää vanhat langat varastoista – ja antaa itselleen luvan hankkia uusia.

Villalanka on monikäyttöistä. Luonnonkuituna se sopii yhtä hyvin vaatteeksi kuin sisustukseen. Etenkin paksummista langoista kuten Alafosslopi ja Jöklalopi saa jo yksinkertaisina erittäin vahvoja patalappuja. Halutessaan ne voi huovuttaa, mutta toimivat mainiosti sellaisenaankin. Myös lämpimän istuinalusen neuloo nopeasti ja muutamassa illassa on valmiina koko perheelle istuinaluset terassille, mökille tai veneeseen. Jos jokaisesta tekee erivärisen, niin oma on helppo tunnistaa.

Islantilaislangoista kudottuja peittoja voi ostaa valmiina, mutta niitä on kiva neuloa ja virkata itsekin. Jo Lettlopin paksuisesta langasta saa lämpimän peiton ja sitä paksummista langoista suorastaan muhkean. Perinteiset tai modernit isoäidin neliöt ovat helppoja virkata. Ellei halua koota paloja yhteen, niin kulmasta kulmaan eli pikselivirkkauksella saa aikaan mielenkiintoisia tyynynpäälisiä ja peittoja. Yhtä hyvin voit neuloa erilaisia pintaneuleneliöitä ja yhdistää ne suuremmaksi kokonaisuudeksi. Elänhahmoksi esim. kissa tai koira tehty ovenpidike on hauska sisustusesine. Kun sen tekee raidalliseksi, niin pienetkin keränloput löytävät paikkansa.

Yksi suosikkilankani on Plötulopi ja etenkin huovutettuna. Saunahatut, pipot lapaset, tossut, laukut… Langan käyttömahdollisuudet ovat uskomattoman monipuoliset. Huovutettu tuote kutistuu noin kolmanneksen ja kannattaa muistaa sitä tehdessä käyttää hieman normaalia suurempia puikkoja, ettei pinnasta tule liian tiukkaa. Huovutustöissä käytän Plötulopia yleensä kaksinkertaisena ja huovutan valmiit työt pesukoneessa 60 asteessa noin tunnin ohjelmalla. Silloin huovutus onnistuu yleensä yhdellä kerralla juuri sopivaksi. Laitan koneeseen yhden froteisen käsipyyhkeen huovutettavan työn lisäksi. Työ muotoillaan kosteana halutun kokoiseksi ja annetaan kuivaa kunnolla. Huovutettu lapanen on huomattavasti lämpimämpi kuin pelkkä neulottu, sillä tuuli ei juurikaan läpäise tiiviiksi huopunutta pintaa. Huovutettu kännykkälaukku taas on kestävä, mutta kevyt. Halutessaan sen voi raidoittaa neuloessa tai pinnan kuvioida jälkikäteen kirjomalla. Ihan pienistä jämälankamääristä voi virkkailla vaikka pääsiäismunia tai joulupalloja.

Ohuempi lanka Einband tulee kauniisti esiin pitsipinnoissa kuten huiveissa. Huivit voi koota paloista tai niistä voi tehdä iloisen värikkään vaihtamalla epätasaisin välein väriä peruskuvion kulkiessa koko ajan taustalla väristä välittämättä.

Julkaistu: 24.1.2023

Lasimäen Linnanrouva